Koffie.

UX & UI design

The Lightside

De lightside van het ontwerp voor koffie. maakt gebruik van psychologische principes en marketing technieken die ethisch zijn om te gebruiken.

The Darkside

De darkside van het ontwerp voor koffie. maakt gebruik van dark patterns, en deze zijn niet ethisch.

De opdracht

Voor de minor Behavior Design, heb ik 112 uur de tijd gekregen om mij zelf te verdiepen in verschillende onderwerpen doormiddel van het zelf samenstellen van een courseplan. Hierbij heb ik een selectie gemaakt van cursussen die ik wou volgen meer mij te verdiepen in behavior design. Hiervoor heb ik een fictief eindproduct gemaakt genaamd Koffie.
 • Opdrachgever
  School opdracht
 • Tools
  Figma, Photoshop
 • Jaar
  2023

Gekozen Courses

Ik heb verschillende courses gekozen met de onderwerpen psychologie, ethiek en onderwerpen. Voor dit project konden wij een card deck maken met de geleerde stof, maar ik wou graag iets creatiefs maken. Daarom koos ik ervoor om een fictief bedrijf te bedenken en hiervoor een webshop te ontwerpen die een hoge conversie kan generen. Daarnaast heb ik een cursus Figma gegvolgd omdat ik jaren ervaring heb met Adobe XD, maar Figma toch op vele praktijken beter is dan Adobe XD.
 • Psychology Driven UX/UI/Web Design
 • Figma for UX design
 • The Mind Explained
 • Marketing Psychology: How to Get People to Buy More & Fast!
 • Ethical UX Design: Dark Patterns

Het Project

Tijdens dit project heb ik het fictieve koffiemerk bedacht genaamd: Koffie. Ik heb 3 pagina’s ontwerpen voor de webshop: home, Product en Checkout. Deze pagina’s vond ik het belangrijkst en waar ik de meeste psychologisch principes in kwijt kon, daarnaast had ik ook een tijdslimiet helaas… Voor het project wou ik een lightside en darkside maken. Waarbij de lightside de ethische keuze is en de darkside de non ethische keuze. Als designer hebben wij het deels in de hand wat er gemaakt wordt, en dagelijks is het onze taak om erbij stil te staan dat de dark patterns bestaan en dat deze ondanks de negatieve gevolgen dagelijks ook worden gebruikt door vele bedrijven.

Presentatie

Ik heb mijn project gepresenteerd aan de klas en werd genomineerd om mijn project nogmaals te presenteren voor de andere klassen van de Behavior Design minor. Na het presenteren van mijn project werd er gestemd op de genomineerde, daarvan heb ik de prijs gewonnen voor beste Psychologie toepassing. Ik heb daarvoor de Coglode Bite-sized behavioural research card deck gekregen.

Ik ben heel erg trots op het project en mijn presentatie. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd tijdens het project. Daarbij hoop ik de card deck van Coglode te gebruiken in volgende projecten.

Project bekijken?

Bekijk gemakkelijk wat ik heb gemaakt in Figma.

The Lightside VS The Darkside

Marijn de Bruin

 • hello@marijndebruin.com

 • +31 6 36568386

 • Vlasland 20
  3833CN
  Leusden

  KVK: 77284755

Volg mij

© Made by myself with